Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини

Скачат разходите на домакинство заради новите цени на тока и парното

Средно с 1.2% ще поскъпне живот заради новите цени на природния газ, тока и парното, които влязоха в сила от 1 юли.

Това прогнозира доклад на КНСБ, изготвен от Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.

Природният газ поскъпна с 10.81%, топлоенергията със 7.33%, а електроенергията с 2.03%.

Това означава, че издръжката на едно четиричленно семейство ще скочи с 28 лв. и ще достигне 2 354 лв. На член от семейството доходите ще нараснат със 7 лв., т.е. от 581 лв. през декември 2017 г. се очаква сега да бъдат 588 лв.

Най-силно засегнати ще бъдат многодетните семейства, например тези, които имат 10 деца, ще трябва да отделят от бюджета си още 84 лв. всеки месец.

По-скъпите цени на енергията ще дигнат сметките ни за горива за отопление, топла вода и осветление с почти 4%.

Тези разходи представляват 12 на сто от средствата за издръжка на живота, се казва още в доклада.

Столичани ще да бъдат най-силно засегнати от увеличението на цената на енергията.

Причината – 61 на сто от жилищата са с парно отопление.

Месечно разходите им ще нараснат с около 20 лв., или ако отопляваме апартамента си от ноември до март месец ще трябва да отделим общо от семейния бюджет още около 70 лв.

Това ще доведе и до повишаване на дела на енергийната бедност у нас.

Под енергийна бедност се разбира невъзможността жилището да се поддържа топло и неспособността да се плащат сметките за комунални услуги.

Изследвания сочат, че България е сред най-силно засегнатите страни от ЕС по този показател.

Близо 60 на сто от българите през изминалата година не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, сочат данни на Евростат.

При най-бедните, които оцеляват с месечен доход между 138 лв. и 287 лв., сметките за електро и топлоенергия и вода ще представляват 60 на сто от разходите им.

В тази група попадат пенсионерите и безработните. 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност – 321 лв.

Това от своя страна ясно очертава и ниската покупателна способност на част от населението, както и по-големия риск от социално изключване.

70% от оранжерийната продукция пък се отоплява с газ, вследствие на което се очаква и скок на цените на плодовете и зеленчуците.

Вследствие на по-високата стойност на енергията хлябът вече бил поскъпнал с 10 %.

Сред изводите от изследването са, че реформите със спирането на блокове от АЕЦ- Козлодуй са довели до значителното повишаване на цената на електроенергията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *