Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Коментари Любопитно Най-четени

Разликата в доходите между нас и другите страни от ЕС не намалява, смятат от КНСБ

Социален дъмпинг и ниска цена на труда-това са големите проблеми на българската икономика от почти десетилетие. А в същото време в България заплатите не са адекватни на производителността на труда. Това обсъдиха на семинар във Варна представители на КНСБ.

Според експерти на синдиката в сектори на българската икономика, с по-ниска номинална производителност на труда има по-висока норма на печалба. Това е сериозен проблем, защото добавената стойност не е равномерно разпределена между работника и собственика на предприятието, а е изцяло в полза на последния.

Непромененото от години състояние на заплащането доведе и до значително изоставане на българските доходи в сравнение с останалите страни от Европейския съюз- от 140 до 950% в номинални измерения.

Така например средната брутна месечна заплата в българия през 2017 година е 542 евро, а в Дания-5191 евро, в Люксембург-4412 евро, в Естония-1221 евро, в Словакия-980 евро, а в Унгария-955 евро, посочват от КНСБ.

Същото е и положението с минималната работна заплата. България е в групата държави с най-ниска стойност от 261 евро, докато Полша има 503 евро МРЗ.

Различията не могат да бъдат преодолени в рамките на очакваната възходяща конвергенция, ако не се промени политиката на социален дъмпинг и разходна конкурентоспсобност.

За целта е необходимо създаването на качествени работни места с висока добавена стойност и по-голяма справедливост в разпределението на добавената стойност между труда и капитала, препоръчват синдикалистите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *