Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Борис Джонсън: Мечтата за Брекзита умира

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е подал оставка от правителството на Тереза Мей днес, защото не може да приеме новия й план за условията по напускането на ЕС и се опасява, че мечтата на Брекзита умира, предадоха ТАСС и ДПА.

„Брекзитът трябва да е възможност и надежда. Възможност да правим нещата другояче, да сме по-повратливи и динамични и да извлечем максимума от особените предимства на Великобритания в една отворена, обърната навън глобална икономика. Тази мечта умира, задушена от ненужна неувереност в собствените ни сили“, пише Джонсън в изявление по повод оставката си, разпространено от Би Би Си.

„Сега се насочваме към статут на колония и за мнозина ще е трудно да видят икономическа или политическа полза от това споразумение“, заявява Джонсън, след като правителството обяви планове за тесни търговски отношения с ЕС след Брекзита догодина, включително съобразяване с правилата на ЕС за стоките, отбелязва Ройтерс.

След като Мей спечели трудно съгласие за новия си план за Брекзита на заседание на правителството в петък, „сега правителството има песен за изпълняване“, пише Джонсън, цитиран от ДПА.

„Работата е там, че упражнявах думите през уикенда и намирам, че те засядат в гърлото“, добавя подалият оставка външен министър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *