Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Синя зона за паркиране влиза в сила в центъра на Варна

От днес във Варна е въведена синя зона за паркиране на автомобили в централната част на града. В бъдеще се очаква да бъде разширена.

Подробна информация за синята зона във Варна можете да откриете на сайта на ОП „Общински паркинги и синя зона“.

В центъра на Варна улиците са тесни, а паркираните автомобили са твърде много. За това община Варна се опитва да въведе синята зона от 2015 г., но това се случва едва сега заради дълги съдебни процедури.

В синята зона са обособени над 2600 паркоместа, а 110 от тях са за хора с увреждания.

Пред камерата на БНТ управителят на ОП „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов заяви, че разрешеното кратковременно паркиране в синята зона е три часа. Може да се плати с текстово съобщение или с уникално мобилно приложение с виртуален портфейл, където се зарежда определена сума. Идеята е то да се разшири и да може да се използва и за градския транспорт. Приложението може да се изтегли от сайта на предприятието.

Ще има три месеца гратисен период. Тези, които паркират неправилно, ще бъдат санкционирани спрямо Закона за движение по пътищата.

Няма значение дали номерът на автомобила се изписва на латиница или на кирилица.

Синята зона във Варна е разделена на четири зони, които касаят както живеещите в нея, така и юридическите лица. Те трябва да предоставят нужните документи, като цената за живеещите в района на синята зона е 5 лв. на месец или 55 лв. на година за първия автомобил. Юридическите лица могат да се възползват от локално платено паркиране за търговци за хора, които извършват дейност в зоната. Така те могат да получат подобно разрешение като това на живеещите в нея. Цената е 150 лв. на месец.

Може да се закупи и служебен абонамент, който важи за цяла Варна, и се закупува едно паркомясто. Цената е 350 лв. на месец.

Ако престоят в синята зона не се заплати, на автомобилите ще се постави скоба. Премахването ѝ струва 20 лв., като се добавя и такса за времето, в което автомобилът е бил с поставена скоба.

Синята зона работи от 9 до 19 ч. Тези, които спират в синята зона извън работното ѝ време, могат да го правят безплатно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *