Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Фермери излизат на протест, блокират пътя София-Варна край Арбанаси

Фермери излизат на протест. От 11 ч. ще бъде блокиран пътят София – Варна край Арбанаси. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация искат оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Следващата седмица те ще протестират пред Министерския съвет.

От асоциацията категорично отхвърлят предложените ставки от земеделското министерство по схемата за подпомагане „de minimis“, във връзка със срива на изкупните цени на овчето мляко.

„Ще покажем, че не сме съгласни и повече няма да търпим тази политика, която се води от много години. Точно тази политика довежда до катастрофални ситуации бранша“, коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред Дарик.

По негови думи 99% от българските ферми все още не могат да се механизират.

„Не могат да се докопат до тези инвестиции, постоянно в бранша се създава изкуствено напрежение, лоши нормативни актове, които ни поставят на колене. Всичко това е една лоша държавна политика“, посочи Караколев.

Животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово, в землищата на които бяха открити огнища на болестта „чума по дребните преживни животни“, блокираха вчера пътищата към тези населени места. Те протестират срещу принудителното евтаназиране на овцете и козите заради болестта.

Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

По-късно от Държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че над 1 милион лева ще бъдат отпуснати фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *