Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Евтаназията в Ямболско временно е спряна

Над 3000 са умъртвените животни до момента

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно. Жива верига пази последното стадо в селото, което не е умъртвено, съобщи БНР.

Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев за умъртвяването на животните. Сред протестиращите е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно от БАБХ обявиха, че извънредната пресконференция ще е днес в 15:00 ч.

Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата.

Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов.

„Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи“, заяви той пред БНР.

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат умъртвени още около 300 животни.

Досега бяха евтаназирани над 3 хиляди овце и кози.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се провежда евтаназия заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата.

Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лв. на животно. Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *