Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Оставиха в ареста двама от полицаите от схемата с крадени луксозни коли

Началникът на група в „Пътна полиция“ в Габрово Мирослав Стефанов остава в ареста заедно с варненеца Живко Нягулов. Под домашен арест е съпругата на Няголов – Стефка Нейкова, за да може да се грижи за двете пълнолетни дъщери. Така съдът отхвърли аргументите на защитата, че няма посочени конкретни деяния, в които тримата са обвинени и прие, че имат достатъчно доказателства, в които може да се направи обосновано предположение, че тримата заедно с четвърти, който се издирва в Германия, са търгували незаконно с автомобили.

Началник-група в „Пътна полиция“ Габрово и още трима са обвиняемите за незаконна търговия с присвоени луксозни автомобили. Схемата е работила повече от две години, включително и в чужбина. Според обвинението организираната група е действала от 2016 г. Подставени лица са наемали срещу заплащане луксозни автомобили от Германия, които после били обявявани за откраднати. В сервизи у нас на колите им е бил пренабиван номерът на рамата, създавани са фалшиви документи и след това колите са регистрирани, а впоследствие са продавани.

Спецпрокуратурата е проверява действията на служители от Областната полиция в Габрово, които се опитали да разпънат чадър над обвиняемия си колега, като създали пречки на разследващите. Възможно е по разследването да бъдат привлечени още обвиняеми.

С изключение на началника в габровската пътна полиция, всички други уличени като участници в престъпната група, са от Варна. Схемата е работила повече от две години, като организатора и помощниците му са набирали бедни „доброволци“, които срещу скромно възнаграждение отивали в Германия. Там с фалшива самоличност наемали луксозни автомобили от „Рент-а-кар“ фирми, които докарвали във Варна.

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура поясни, че на тия хора им се създава трудов договор в Германия, банкова сметка и въз основа на тези документи наемат скъпите автомобили. След доставянето в България изключително бързо се закарват в действащи към групата гаражи, в които им се премахват всички проследяващи GPS – устройства. Пренабива се рамата.

След това автомобилът се регистрира с български номера. Това винаги се случва в „Пътна полиция“ в Габрово, където на ръководна длъжност работи единият от обвиняемите. По този начин до момента са присвоени и незаконно продадени на нищо неподозиращи клиенти поне 15 луксозни автомобила и кемпера. Повечето на цени над 100 000 лева.

По време на разследването колеги на обвиняемия полицай се опитали да му помогнат, като укривали информация от разследващите.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор заяви, че ще се прецени дали става въпрос за административно нарушение, или са налице доказателства за друго престъпление, което би наложило отделяне на материали в друго досъдебно производство срещу определени лица.

На този етап прокурорите са категорични, че възпрепятстването на разследването е било умишлено. Така освен пътния полицай и други негови колеги могат да се окажат обвиняеми, но за възпрепятстване на правосъдието.

Събират се данни за още свързани с групата лица. Има информация за 14 регистрации на автомобили. Задържаният полицай имал пряко участие в регистрацията на колите. У него са намерени около 5000 лв., върху които имало отпечатъци на ръководителя на групата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *