Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Нещастният брак е по-опасен за здравето от тютюнопушенето

Американски специалисти установиха, че нещастният брак предизвиква такива нива на стрес, които застрашават здравето ни в такава степен, колкото и тютюнопушенето, пише в. „Метро“, цитиран от БТА.

Екипи от университетите в Мичиган и Невада провели изследване с 373 хетеросексуални женени двойки. Те трябвало да споделят семейните си проблеми, свързани с децата, с парите и роднините и да дадат отчет за това как прекарват свободното си време. Трябвало да посочат и колко често възникват семейни скандали.

Двойките били проследени през първите 16 години от брака им. След това специалистите сравнили здравния статус на съпругите и съпрузите, които имали най-чести конфликти. Хората с щастлив брак се оказали с много по-дълъг живот. Те се разболявали по-рядко, а когато това станело, те се възстановявали по-бързо. И обратно – нещастните в брака показвали същите лоши здравни показатели, като при заклетите пушачи.

Учените обясняват влошеното здраве на нещастно женените с високите нива на стрес и с освобождаването на стресовите хормони в организма, с податливост към инфекции и промяна в имунната система.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *