24.07.2024

Застраховката „Гражданска отговорност” поскъпва с 20%

автомобили, коли

С около 20% се очаква да поскъпне застраховката „Гражданска отговорност“ до края на годината. Според анализ на Комисията за финансов надзор събраните премии за 2017-а година за автомобилите, камионите и автобусите не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. С днешна дата само в рамките на 2018-а застрахователите увеличиха тарифите си с около 25%.
Обещаната система „бонус-малус“, при която съвестните шофьори ще плащат по-малко, остава все още проект. Очаква се през септември Комисията за финансов надзор, Министерството на вътрешните работи и транспортното министерство да изберат един от 11-те варианта, предложени от наетия преди година консултант.
В момента средната премия за лек автомобил е около 200лв , до края на годината може да достигне до 240лв. Средната изплатена претенция за леките автомобили е 1362лв. за имуществена щета и 57 748лв за неимуществена.
Изчисленията на Комисията за финансов надзор показват, че има риск от значителна загуба за 2017 г. – 65 млн. лв. може да не стигнат, за да се покрият предявените претенции за леки и лекотоварни автомобили до 5 тона. В предишните 5 г.недостиг не е имало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *