Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Протест против решението на КС за Истанбулската конвенция

Представители на женски правозащитни организации и ЛГБТ общността протестираха срещу решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, предаде bTV.

Протестът бе организиран от Български фонд за жените и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ с основно искане за ратификация на Истанбулската конвенция.

Хомофобията се е институционализирала и придобива големи размери, обявиха участниците в протеста. Според тях ЛГБТ общността се използва, за да се оправдае насилието над жени.

Все още не може да се осигури закрила на жените и конституционните съдии са показали нередно и ограничено виждане за ролята на жените в обществото, споделиха още от протестиращите.

„Това решение изпраща едно много сериозно символно послание – записано е, че жените имат защита от дискриминация по полов признак само ако са майки и съпруги. Оттук нататък правата как да ги дефинираме, да ги защитаваме“, коментира доц. Валентина Георгиева, преподавател по културология в СУ.

По-рано неправителствени организации разпространиха официалната позиция по повод решението на КС, което определят като „най-лошото в историята на съда“ и „истински куриозно“.

Това решение е порочно и е сериозен удар върху правата на човека в България, върху интегритета на българската съдебна система и върху международната репутация на нашата страна, пише още в позицията.

В писмото се посочва, че в мотивите на КС липсва последователна аргументация, чрез която съдът е достигнал до извода за противоконституционност.

„Според него конвенцията „разделя биологичното и социално измерение на пола и излиза извън рамките на възгледа за полова бинарност“. Тя била „вътрешно противоречива“ и съдържала „две паралелни и взаимоизключващи се понятия за „пол“ – биологичен и социален, което повелята за правна сигурност, съдържаща се в самото понятие за правова държава, не допуска. „Релативизирали“ се „границите между двата пола – мъж и жена като биологично детерминирани“. И, най-сетне, Истанбулската конвенция въвеждала скрито „джендър-идеология“ чрез предоставяне на възможност човек сам да избира по своя воля идентичност, основана на пола. В този и в редица други пунктове решението на практика напуска правната аргументация и настъпва в полето на политиката, на половото стереотипиране и на трансфобската пропаганда. То отива дотам да отрече, макар да не го изказва експлицитно, правото на защита и признание на идентичността на трансджендър и интерсекс хората. То също така възпроизвежда стереотипи, с които се бори самата конвенция“, пише още в писмото на организациите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *