Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проверяват причините, довели до смъртта на родилка в Плевен

Продължават проверките за причините, довели до смъртта на родилка в Плевен. След планирано секцио в университетската болница жената изненадващо е починала, а бебето й все още е в кома.

38-годишната Маргарита е трябвало да роди първото си дете – момченце, на 26 юли във Втора база на Университетската болница. Ден преди плановото секцио медицинските прегледи показали, че е напълно здрава, разказват близките й.

Въпреки това малко след предполагаемото начало на операцията лекарите им казали, че се борят за живота на жената, а бебето ѝ било в кома заради задушаване. От болницата ни обясниха, че няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

В очакване на първородния си син Владислав и Маргарита се оженили миналата седмица.

„Четири дни преди фаталната дата подписахме граждански брак, има медицинско свидетелство, че е напълно здрава”, разказва Владислав Якимов.

А ден преди операцията го потвърдили прегледите в болницата, твърди Владислав.

На 26 юли в 09:00 часа сутринта близките се събрали да чакат раждането.

„Докато чакахме, лекарите излязоха да кажат на останалите хора, че трябва да изчакат, защото има операция секцио, при която има проблем с упойката. В 10 без 10 група лекари извадиха детето ми на ръце, тичайки с изкуствено дишане. Детето ми се е задушило, ако това не е лекарска грешка – тогава е убийство. Страх ме е да го кръстя, още не е записан… прогнози никакви, ако оживее – ще е увреден”, заявява Владислав.

Лекарите завели близките да видят какво се случва с бебето, а през това време носилката с Маргарита била готова да я закара в интензивното отделение.

„Казаха, че там е издъхнала, а това не е вярно, защото, когато минаваше покрай нас носилката, майка ѝ я докосна и тя беше студена. Ние не видяхме никъде кислородна маска, докато уж се бореха за живота ѝ”, разказва Владислав.

Междувременно от прокуратурата в Плевен вече са образували досъдебно производство по случая.

„Ще бъдат събрани доказателства за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост на лекарите, които са били длъжни да извършат медицинските действия. Това не е нормален ход от едно раждане и затова ще има проверка”, заяви Ваня Савова, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.

От болницата обясниха за NOVA, че няма да коментират случая преди да излязат резултатите от аутопсията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *