20.07.2024

75% от населението в страната живее с ниски доходи

Поскъпва издръжката на живот у нас.

590 лева са необходими месечно на лице от четиричленно домакинство. Това сочат последните данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

„От началото на годината издръжката на живота добави нови 36 лева на член от четиричленно домакинство. Общият размер нужен за издръжката на четиричленно домакинство по българския стандарт е 2 361 лева и малко отгоре“.

Издръжката на живота на четиричленно домакинство в София е значително по-висока и е малко над 3 хиляди лева.

75 % от населението в страната живее с доходи, по-ниски от необходимите за издръжката на живота.

По данни на Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ над 30 % от домакинствата в България са с общ доход на лице до 321 лева на месец. Това са близо 2,2 милиона души.

Изчисленията на синдикалните експерти в редица области на страната като Благоевград, Видин и Кюстендил показват, че средните заплати са едва около 50 на сто от необходимия размер на издръжката на живота.

Омбудсманът Мая Манолова ще отчете резултатите след влезлите в сила законодателни промени от началото на тази година, които трябва да гарантират изплащането на работните заплати при фалит на работодателя и колко са парите, изплатени от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите.

Общественият защитник ще представи и данни за жалбите срещу администрацията, за нарушени потребителски и социални права, както и правото на здравеопазване и образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *