Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Задължителна винетка и за караваните

Промените в Закона за пътищата предвиждат въвеждането на винетки и за каравани от догодина. Всяка от винетките ще може да е с различен период на валидност и ще важи за съответния регистрационен номер. Така за караваната ще може да се вземат две седмични винетки например – за докарването до морето и за прибирането й.
Ако автомобилът и караваната ни тежат повече от 3,5 тона ще ни се наложи да закупим втора винетка. За тонажа на превозното средство и тегления товар ще проверяват от Пътна полиция. От Агенция „Пътна инфраструктура“ ще поставят кантари на 50 места в страната, за да могат точно да измерят дали автомобилът заедно с караваната или тегленият от автомобила товар надвишават 3,5 тона.
Винетка за караваните предизвикаха недоволството на къмпингарите, но от Съюза на българските автомобилисти коментираха, че и в Европа правилата са такива и те приемат новото решение.
Припомняме ви, че електронната винетка ще влезе в сила от 1 януари 2019. Тя ще може да бъде закупена и през мобилно приложение.
Тол системата пък тръгва през август 2019-а. Смесената система предвижда плащане на такси на база на изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона (тол система) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона (електронна винетка) .
Винетните стикери ще са на същите цени, както сегашните, и също ще се разделят на годишна, тримесечна, едномесечна и седмична.Новото при винетните стикери е, че ще има и на уикенд винетка.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *