21.07.2024

Първите резултати от разследването на убийството на тримата руски журналисти в Централноафриканската република (ЦАР) сочат, че нападението е с било с цел грабеж. Това се казва в изявление на говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова, разпространено от ТАСС.
Тримата журналисти – Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал, чиито тела бяха намерени на 30 юли – са били убити при опит да окажат съпротива на неизвестните нападатели, са казва в изявлението.

В него се уточнява, че на 1 и 2 август служители от органите за сигурност на ЦАР заедно с експерти от ООН са направили оглед на местопрестъплението и са разпитали хора от околните населени места. За днес е предвидено работно съвещание на представители на жандармерията и на руското посолство в столицата Банги.

Тримата журналисти са имали туристически визи за ЦАР, където планирали да работят върху документален филм.

По-рано тази седмица западни медии цитираха живеещия в изгнание бивш руски олигарх Михаил Ходорковски, според когото убитите са работели в ЦАР по разследване за присъствието там на руски военни наемници. Според Ходорковски тримата сътрудничели по негов проект за публикация, озаглавена „Руските наемници“.

В ЦАР те проучвали действията на частна руска фирма за сигурност, свързана с бизнесмен от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Според публикация във „Фейсбук“ на създадената от Ходорковски организация тримата са излетели на 27 юли за ЦАР, за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания „Вагнер“ в африканската страна.

Тленните останки на тримата убити журналисти бяха качени на самолет на френската авиокомпания „Ер Франс“, който отпътува днес от Банги за Париж, съобщи временно управляващият посолството на Руската федерация в ЦАР Виктор Токмаков.

В неделя през нощта те ще бъдат транспортирани с полет до Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *