Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Русия ограничи вноса на плодове от Македония и Сърбия

От 15 август Русия временно ограничава вноса на костилкови плодове, включително праскови и кайсии, от Македония и Сърбия заради откриването в доставките на кафяво гниене (Monilinia fructicola).

В съобщението на регулатора Росселхознадзор се посочва, че между 13 юли и 10 август от Сърбия са пристигнали 27 пратки с плодове с това подлежащо на карантина състояние, а от Македония – 3. Вносът е бил допуснат при фитосанитарни сертификати, удостояващи, че всичко е наред и плодовете не са опасни.

Ограниченията ще са в сила, докато двете балкански страни не предприемат мерки срещу износа на заразена продукция и не разследват как се е стигнало до сертифицирането на пратките.

Кафявото гниене може да се е появило заради дъждовното лято в района, казва Небойша Милославлевич, директор по растителна защита към Министерството на земеделието и защитата на околната среда в Белград. Monilinia fructicola поразява не само откъснатите плодове, но и наземните органи на растението като цветове и клони. При топло и влажно време един заразен плод може да порази цяла градина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *