Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Просяци ще получават милостиня с QR код

Нов проект за социална иновация във Великобритания, наречен „По-голяма промяна“, ще дава на бездомните хора QR код, подобен на този, издаден за онлайн билети, предаде БГНЕС.

QR код (съкращение от Quick Response) е специфичен матричен баркод, разпознаваем от специални QR четци за баркодове или камери на мобилни телефони. Баркодът се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон върху бял фон. Често фирми ги използват като лесен начин да отведат потребителите си на определен интернет адрес.

Минувачите, които искат да помогнат на бездомника, но нямат никакви пари кеш в джоба си, могат да сканират кода чрез своя смартфон и да дарят определена сума на съответното лице чрез онлайн плащане. Дарението влиза в сметка, която се управлява от служител, гарантиращ, че парите ще отидат по направление в съответствие с договорена цел, като например спестяване на депозит за наем или нов паспорт.

„Проблемът, който се опитваме да разрешим е, че живеем в едно все по-безотговорно общество и трябва да облекчим притесненията на хората относно това, за какво могат да бъдат изразходвани тези пари“, каза Алекс Маккалиън, основател на „По-голяма промяна“ пред Би Би Си.

„Решението, което сме взели, е механизъм за предоставяне на пари чрез вашия интелигентен телефон с ограничителен фонд“, добави той.

Когато се сканира баркодът чрез смартфона, се показва потребителски профил на бездомника. От него могат да се научат различни обстоятелства, като например как е станал бездомник или каква е била неговата професия или заетост.

Проектът, разработен в Оксфорд, е с подкрепата на „Oxford University Innovation“ и „Oxford’s Said Business School“.

„Необходимостта отново се превърна в майка на изобретенията и сега има приложение, което да помогне да се създадат повече обществени дарения за бездомни хора“, заяви Нийл Койл, заместник-председател на Парламентарната група за закриване на бездомността.

Той добави, че кризата с хората без подслон ескалира през последните години и приложението няма да помогне да се решат проблемни въпроси като липсата на програми за предотвратяване на употребата на наркотици и алкохол, жилища на достъпни цени и грижи за психичното здраве.

„Окуражително е да се види, че хората искат да помогнат на нуждаещите се от подслон, но по-глобалният проблем е, че нито бездомниците, нито каквато и да била форма на лишение днес не би трябвало да е кризисна тема във Великобритания“, каза Джон Спаркс, главен изпълнителен директор на списание „Кризис“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *