Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Ердоган:Ще бойкотираме американската електроника

Реджеп Ердоган обяви плановете си за бойкотиране на американската електроника. Това съобщава телевизия NTV.

„Америка икономически напада не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Дори Канада. Но срещу нас е започната операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат „Айфон“, но съществува и „Самсунг“, заяви той.

САЩ трябва да разберат какво са направили, Турция ще може да удовлетвори своите нужди, каза Ердоган. „Искахме да купим дронове, но Конгресът не ни позволи. Сами ще си ги произведем, няма проблеми“, заяви турският държавен глава. Той добави, че Турция ще „проведе много преговори със западните страни“ и ще търсят приятели на Запад, канейки ги в Турция.

„Обръщам се към нашите делови среди. Най-добрият отговор на САЩ ще бъде да запретнем ръкави и да работим. Не затваряйте своите складове, произвеждайте стоки. А продукцията, която е конкурентноспособна и търсена в чужбина, изнасяйте, изнасяйте и още веднъж изнасяйте“, призова Ердоган.

Той отново призова населението да смени доларите в лири, за да се стабилизира нейния курс. „Не се съмнявайте ще продължим решително да се занимаваме с долара, курса и лихвите. И тук аз вярвам на нашия народ. Виждам, че той масово сменя доларите в лири. И това е най-добрата мярка за защита на честа на нашата валута“, подчерта Ердоган.

В петък турската лира обнови поредния си исторически рекорд и приключи деня на ниво от 6,41 лири за долар, загубвайки за един ден 20% от стойността си. Това провокира криза в обществото и бизнеса. В момента лирата се търгува при курс от 6,52 за долар. На ситуацията индиректно влияят и лошите отношения между Анкара и Вашингтон. САЩ настояват за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен за участие в опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *