Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Колко харчи българинът за автомобила си

Замисляли ли сте колко харчите годишно за поддръжка, ремонт, гориво, застраховки и непредвидени разходи на личния си автомобил? А ако сте от онази не малка част, която мечтае за ново возило, отделяли ли сте време за бърза сметка дали можете да си го позволите?

Ето и някои полезни факти и съвети от нас в тази насока.

Видове разходи

Освен основните разноски като гражданска отговорност, данък върху превозното средство, винетка, технически преглед, смяна на маслото и гумите, съществуват и някои непостоянни автомобилни разходи, които най-вероятно са изненадвали неприятно не малко от нас. Говорим за паркинг, глоби, смяната на спирачна течност, чистачки, гърне, тампони и крушки за фарове.

А къде остават „избирателните“ разходи, свързани с козметични процедури по колата (като посещение на автомивка, нова аудио система, подмяна на тапицерията и други)? И тук става интересно. По данни от верига магазини Тимо и проучване направено от Евростат през 2016 година, българинът харчи значително повече за поддръжка на автомобила си (около 8% от годишните си разходи) в сравнение с разходите за жилище (малко под 5% от общите си годишни разходи). Или казано с други думи, към днешна дата, твърдението „моят дом е моята крепост“ бива изместено от „моята кола – моята крепост“.
А имате ли отговор защо е така?

Автомобила – верен приятел в добро и зло

Автомобилът представлява много повече от превозно средство и начин за придвижване. Всеки един от нас развива силна лична връзка с колата си и това е абсолютно разбираемо.
На първо място, тя пази мили спомени от семейни пътувания, първото взимане на детето от родилния дом, ремонти и подобрения. Трудно бихме развили такова лично отношение към микровълновата, например.
Още повече, колата ни дава свобода на избора без значение къде отиваме. Също така, тя отразява нашата личност, а ние ѝ помагаме да развие нейна собствена чрез регулярно подменяне на части, посещения на автомивка, пребоядисване и други.
Раздялата с личния автомобил винаги е сантиментална нищо, че на пръв поглед това е просто купчина желязо.

Но ако все пак сте взели важното решение да подмените личния си автомобил, следващите редове са за вас.

Правилото 1/10

Съвсем възможно е да получите страхотна кола за много по-малко, отколкото смятате, и да използвате спестяванията, за да инвестирате в себе си.

Ето къде могат да дойдат парите за екскурзията из Европа или университетската такса на детето.

Всичко започва с това, което наричаме правило 1/10, според което не трябва да харчим повече от 1/10 от брутния си годишен доход върху покупната цена на автомобил. Да приемем, че средният доход на човек от населението е около 14 400 лева/годишно. В този случай, най-добре е да ограничи покупната цена на автомобила до 1440 лева, или 10% от годишния си доход.

И ето, че имате черно на бяло инвестицията за нов автомобил, която реално можете да си позволите да направите. Сега е време хубаво да се разровите, за да откриете автомобила на вашите мечти!

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *