21.07.2024

Ананиев: 13 души са загинали на място, а 2 на път за болница

13 души са загинали на място, а двама по път към болниците. Информацията, която имам засега, е че загиналите в инцидента са 15.

Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод тежкия инцидент с автобус край Своге.

„27 са ранените в различна степен. Те пътуват към четири болници, в които сме създали пълна организация. Това са „Пирогов“, ВМА, „Св. Анна“ и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, обясни той.

„И дневните, и нощните екипи работят. Целият медицински процес е организиран с апаратура, техника и персонал“, коментира Кирил Ананиев. „От кръвния център ни уведомиха, че е осигурена кръв от всички групи“, каза още здравният министър.

Четири от случаите в „Пирогов“ са тежки, пациентите се подготвят за различни операции. За останалите двама все още не е решено дали ще бъдат оперирани. В определена степен има опасност за живота на четиримата пациенти в тежко състояние, каза още здравният министър.

„За „Пирогов“ са тръгнали 8 души, от които двама са починали по пътя. 6 души са настанени в болницата в момента“, обясни министърът. „Пострадалите при инцидента 27 души пътуват към различни болници. Ще се опитам да обиколя всички болници, в които са настанени. От тях има пациенти в по-тежко състояние и такива с по-леки травми“, коментира Кирил Ананиев.

„Това, което видях в „Пирогов“ след инцидента е изумително. Работят различни екипи в зависимост от това в каква степен е пострадал пациентът. Това е изживяване, което ако не се види на живо, човек не може да го разбере. Благодаря на хората, които работят в „Пирогов“. Ще отида и в „Св. Анна“, за да проверя какво се случва и там“, каза още здравният министър.

Искам да изразя съвсем човешки и сърдечно моите съболезнования към близките и приятелите на загиналите. „За нас най-важно е пострадалите да се възстановят“, заяви министърът.

В отговор на журналистически въпрос Кирил Ананиев уточни, че няма информация сред загиналите и пострадалите да има деца.

Началникът на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски обясни“ „Пътното произшествие е било тежко. Има пациенти с наранени крайници и гръден кош, травми в коремната област. Имаме пациент с фрактура на гръбнака“.

„Тече интензивен диагностичен процес. Поне 24 часа ще бъдат необходими, за да имаме по-трайна информация. Всичко в момента е динамично, променя се буквално от минута до минута“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *