Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

САЩ отново въвеждат мита за стоки от Китай

Мита в размер на 25% за внасяните от Китай в САЩ стоки ще бъдат въведени на 23 август. В списъка са попаднали 279 наименования китайска продукция на обща стойност от 16 милиарда долара.

Въвежданите в четвъртък мита са втората част от 25-процентните събирания върху внасяните от Китай стоки на обща стойност 50 милиарда долара. Първата част от митата беше въведена на 6 юли и под тях попаднаха стоки за 34 милиарда долара. За това заявиха в апарата на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, съобщава ТАСС.

Отбелязва се, че митата ще засегнат продукцията на авиокосмическата промишленост, информационните и комуникационните технологии, роботиката, промишленото оборудване, автомобилостроенето.

По думите на президента на САЩ Доналд Тръмп решението за въвеждане на мита е взето във връзка с незаконното, от гледна точка на Вашингтон присвояване от китайските предприятия на американска интелектуална собственост, а също използването от Пекин на нечестни търговски практики. Според американския лидер новите мерки ще способстват за отстраняването на дефицита на САЩ в двустранния стокооборот с Китай.

В отговор Пекин обяви, че новите крачки на американската страна нарушават националните интереси на КНР и страната ще използва повишени мита за същата сума „в синхронен ред“ по отношение на продукцията от САЩ.

Министерството на търговията на Китай публикува списък с американски стоки на сума 16 милиарда долара, на които от 23 август ще бъдат въведени 25-процентни мита.

Увеличените тарифи ще се вземат от нефтопродукти, автомобили и медицинско оборудване.

Ще напомним, че на 17 август стана известно, че САЩ и Китай са започнали работа върху подготовката на пътна карта за снемане на взаимните търговски претенции. Така, за преодоляването на разногласията китайската делегация, начело със заместник министъра на търговията на КНР Ван Шоувен пристигна във Вашингтон за провеждане на преговорите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *