Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Лондон и Брюксел са отложили крайния срок за сделка по Brexit

Обединеното кралство и Европейският съюз публично продължават да твърдят, че искат да има готово споразумение по Brexit до края на октомври. Зад кулисите обаче високопоставени представители от Лондон и Брюксел признават, че да се спази този краен срок е малко вероятно.

Новата цел на Великобритания и ЕС е да оформят окончателните условия за Brexit до средата на ноември, коментират източници, цитирани от американската телевизия Bloomberg, запознати с преговорите между Брюксел и Лондон.

Удълженият краен срок е пореден знак, че преговарящите по излизането на Великобритания от Блока не успяват да постигнат напредък. С наближаването на 29 март 2019 г., когато трябва да се осъществи Brexit, расте шансът отцепването на Острова от ЕС да се случи без предварително споразумение, което да казва какви да са им икономическите и политически отношения след тази дата.

След като по-ранната надежда преговорите по Brexit да приключат до юни тази година не се реализира, се смяташе, че споразумението ще е готово до европейската среща на върха на 18 октомври. Промяна на крайния срок от октомври на ноември обаче би трябвало да принуди ЕС да свика извънредна среща на върха този месец. Представител на Брюксел, пожелал анонимност, обаче е твърди, че Блокът няма окончателен план да свиква такава среща. Европейските лидери предстои да обсъдят Brexit на среща в Залцбург в средата на септември, след което през октомври в Брюксел.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *