Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Свят

ЕК ще предложи да се сложи край на смяната на часовото време

Европейската комисия ще предложи да се сложи край на смяната на часовото време в ЕС, като взима предвид резултатите от проведено това лято проучване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Милиони хора отговориха и са на мнение, че в бъдеще лятното часово време трябва да бъде в сила непрекъснато. Ние ще изпълним това“, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германската телевизия Цет Де Еф.

Европейската комисия публикува предварителните резултати от обществената консултация за преминаването към лятно часово време в Европа. Тази консултация онлайн, която се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки – най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията. Съгласно предварителните резултати, 84 % от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно.

Посланието е много ясно и ние ще предприемем съответните действия и ще изготвим законодателно предложение до Европейския парламент и до Съвета, които след това заедно ще вземат решение, каза европейският комисар по транспорта Виолета Булц, която днес представи резултатите от допитването.

Германската канцлерка Ангела Меркел също се изказа в подкрепа на тази идея. „Това би било много основен приоритет за мен“, каза тя днес по време на посещение в Нигерия.

Говорителката на испанското правителство Исабел Селаа също подкрепи предложението на Юнкер.

Инициативата обаче беше посрещната по доста различен начин в Италия, отбелязва Франс прес.

„Нямам думи, италианците плащат милиарди, за да сменят стрелките на часовника…“, написа в Туитър италианският вътрешен министър Матео Салвини.

„Ще обмислим сериозно въпроса за отмяната на лятното часово време, но само след като ЕС се справи с по-важни предизвикателства. Европа на Юнкер е жалка“, коментира евродепутатът Иняцио Корао от Движение „Пет звезди“, което е част от управляващата в Италия коалиция.

Европейската комисия няма да предложи оставане само на лятното часово време, а премахване на двете промени на стрелките на часовника, извършвани всяка година, уточни нейният говорител Александер Винтерщайн. Той отбеляза, че страните членки ще имат правото да останат на лятното или на зимното часово време, но подчерта, че се очаква при дискусиите между отделните държави да се стигне до единен подход.

Винтерщайн подчерта, че не става дума за референдум и че при вземането на решението си ЕК е взела предвид и други данни, включително научни изследвания.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *