Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Спорт

Министър Кралев: Равенството на половете в спорта изисква да оценяваме с достойнство труда и успехите на всички

„Равенството на половете в спорта не се изчерпва само с предоставянето на еднакви възможности за спортно развитие на мъже и жени. Равенството изисква да има честно и достойно отношение към двата пола на всички нива, да оценяваме с достойнство труда на всички и постигнатите успехи. Радостен съм, че в последните години в българския бокс, а и в целия български спорт има такова уважение към възхода на нашето женско направление“. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на откриването на първия в историята на бокса Световен форум на Международната федерация (АИБА) за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum), на който София е домакин.
Участие в събитието ще вземат повече от 40 жени от над 30 държави от 5-те континента и от всички нива на бокса – треньори, съдии, технически лица, президенти и вицепрезиденти на федерации. Инициатор и основен организатор е вицепрезидентът на Българската федерация по бокс и председател на комисията по женски бокс на АИБА Емилия Груева.

„За нашата страна е едновременно признание и отговорност да бъде домакин на първия форум за равнопоставеност на половете, който се организира от Международната боксова асоциация. Това безспорно е и висока оценка за добрата работа на Българската федерация по бокс, която е една от най-успешните и най-активни наши федерации. Бих искал специално да поздравя нейните ръководители в лицето на президента Красимир Инински и вицепрезидента Емилия Груева, която е председател на женската комисия на Международната боксова асоциация и има огромни заслуги за провеждането на днешния форум“, заяви Кралев.
Министърът припомни, че само преди три месеца в обновената „Асикс Арена“ в София се проведе Европейското първенство по бокс за жени.


„Имах честта и удоволствието да наблюдавам мачовете и да наградя шампионките, три от които са български състезателки. Шампионатът премина на много високо ниво с участието на 143 боксьорки от 33 държави, а сред гостите на финалите бяха посланиците на Франция и Турция, които подкрепяха своите представителки. Бих искал да припомня, че София бе домакин и на предишното Европейско първенство по бокс за жени през 2016 г. За мен това е красноречиво доказателство, че Българската федерация по бокс работи изключително активно в женското направление“, допълни спортният министър.
Кралев изрази увереност, че Българската федерация може да служи за пример за равнопоставеност на двата пола, за което говорят успехите ни и при мъжете, и при жените.
Министърът подчерта, че победите на българските състезателки продължават традицията от миналото това да бъде един от най-успешните ни спортове, като в същото време разширяват хоризонта за младото поколение и все повече момичета в нашата страна започват да се занимават активно с бокс.

„Младите хора винаги са носители на промените. Те не са обременени с предразсъдъци от отминали времена, че боксът е запазена територия само за единия пол“, каза Кралев.
Той приветства усилията на Международната федерация по бокс за равнопоставеност на половете на спортното поле.
„Това е посоката, в която се движи цялото спортно движение по света. Убеден съм, че днешният форум ще даде своя принос за постигане на равнопоставеност на половете и в сферата на бокса, защото спортът е най-мощната платформа за промотиране на справедливи каузи като тази“, заяви Кралев.
Министърът изнесе и данни на Международния олимпийски комитет, според които на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес за първи път броят на жените спортисти ще бъде равен с този на мъжете. На последната Зимна олимпиада в ПьонгЧанг жените бяха 43% от спортистите – рекорд до този момент. На следващата Олимпиада в Токио процентът на жените спортисти ще достигне 48%.
На събитието присъстваше и заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, а в София за форума са изпълнителният директор на АИБА Том Вирджетс и трима вицепрезиденти на Международната централа – Франко Фалчинели (президент на Европейската боксова конфедерация), Освалдо Бисбал (президент на Американската боксова кофдерация) и Мохамед Моустахсане (президент на Африканската боксова конфедерация). От българска страна участие ще вземат шампионката в професионалния бокс Деси Кирова, по-известна като Дейзи Ланг, доскорошната националка с медали от европейски и световни първенства Светлана Каменова, която е международен треньор към АИБА и Мария Каваклиева – международен съдия от най-висок ранг.
Специален коучинг семинар в рамките на форума ще изнесе Габриела Мюлер-Мендоса, която е всепризнат специалист по личностно и кариерно развитие, работила с Международния олимпийски комитет. Друг лектор ще е Мишел Карпентър, която е изпълнителен директор на Ирландската федерация по гребане. Елойз Сайн пък е консултирала различни международни федерации като тези по плуване, стрелба с лък, алпийски ски и Европейската волейболна конфедерация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *