Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Маринов: Не съм говорил с конкретен човек за поста главен секретар

„Не съм говорил с конкретен човек за поста на главен секретар. Сондирал съм мнения. Но има длъжност заместник-главен секретар. В момента той изпълнява функциите на главен секретар. Това е Георги Арабаджиев“. Това заяви за „Здравей, България“по Нова телевизия новият вътрешен министър Младен Маринов. Той подчерта, че при предложението ще бъдат спазени всички изисквания на закона.

Маринов категорично отхвърли твърденията, че от „Атака“ са се съгласили да подкрепят неговата номинация за министър, ако получат думата за определяне на главен секретар.

„Притесняват ме големите очаквания, които ме карат да се мобилизирам и да се покажа във върхова форма. Надявам се и сега да е така. Но като знам с какъв екип работя в момента, имам увереност да продължа“, призна Маринов в първия си ден на висшия държавен пост.

„Семейството ми винаги ме е разбирало. Имам дъщеря на 23 години и син, който след няколко дни ще навърши 18 години. Добри деца са“, допълни той.

В четвъртък президентът Румен Радев отправи критики във връзка с номинацията на Маринов за министър. Той заяви: „Просто е парадоксално: премиерът маха министър на вътрешните работи заради мърлявата работа на полицията, както той се изрази. А по закон тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно, заради тази мърлява работа, се предлага за министър. Аз не го разбирам това“.

Маринов коментира това изказване с думите: „Всеки има право на мнение и на оценка, още повече президента като върховен глава на държавата. Но аз стъпвам на фактите. Аз бих подходил с резултатите, които сме постигнали, а те не са малки. Мога да кажа, че за периода имаме с 8% по-малко регистрирани битови престъпления. По отношение на пътната безопасност, въпреки всички катастрофи и последната, която взе много жертви, имаме спад на убитите“.

„Енергията, която даваме за противодействие между институциите, трябва да я отдаваме, за да свършим работа и да дадем сигурност на хората“, допълни той.

Относно ареста на разследващи журналисти в Радомир, за който писаха и чужди медии, той поясни: „Колегите са арестували лица, които с фенерчета отиват на местопрестъпление. Снети са им сведения, както биха били снети сведения от всеки нормален гражданин, който ще се намира на евентуално местопрестъпление“.

„Получаваме сигнал и действаме незабавно. Влизаме във връзка с подаващите сигнала. Контактът е непрекъснат. Във въпросната вечер контактът е бил на телефон. Всички наши действия са вследствие на подавана от тях информация. От ГДБОП са потърсили помощта на областната дирекция, тъй като са наблизо и познават района. Колегите си свършват работата, намират мястото и там виждат чували с нарязани документи и с документи, които са тлеели. Изгасили са ги, за да могат да ги запазят. После е получена информация, че се готви още един транш на горене на документи. Нормално е на мястото да се постави секрет, който да наблюдава кой ще отиде при документите. Тогава колегите са задържали лица, които са отишли и са започнали да ровят в документите. Това са се оказали журналистите“, каза той.

Новият вътрешен министър коментира и акцията срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви: „При всяка акция се действа дори и когато лицата ги няма. Ще хванем Ветко и Маринела Арабаджиеви и ще ги представим на правосъдието“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *