20.07.2024

4 грипни вируса ни атакуват до седмици

Четири грипни вируса се очаква да ни атакуват, а прогнозата е първите случаи на заразата да се появят у нас до седмици. Новите грипни щамове са „Сингапур“ и „Колорадо“. Очакват се и вече познатите от миналата зима „Мичиган“ и „Пукет“. „Висока температура, болки по мускулите, губиш сили. Много често се започва с гърлобол и суха, непродуктивна кашлица“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.
Очаква се вирусите от тип „А“ да преобладават този сезон. При тях боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб. Грип от типа „В“ се разпространява основно сред млади хора, а заразата често атакува нервната система.
Първите случаи на грип вероятно ще се появят у нас през втората половина на ноември. Според лекарите обаче тук вече циркулират сезонните респираторни вируси, които са с много по-леки симптоми и не водят до сериозни усложнения.Когато е по-студено, лигавицата на носа, както и кръвоносните съдове се свиват. Защитните сили спадат. Затова неправилно казваме „настинка“. Фактически ниската температура е предпоставка да лепнем някоя вирусна или бактериална инфекция“, поясни още проф. Кантарджиев.
За разлика от грипа, сезонните вируси обикновено се карат на крак и рядко дават усложнения. И в двата случая обаче е добре да подготвим организма си за заразите, като се храним с повече зеленчуци и плодове и се движим активно всеки ден.
Специалистите препоръчват рисковите групи да се ваксинират, а здравните власти планират от догодина да осигурят безплатна имунизация за хората над 65 години. Лекарите напомнят – ако все пак се разболеем, самолечението може да бъде особено опасно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *