Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Таванът на пенсиите остава и догодина

Таванът на пенсиите по всяка вероятност няма да отпадне и през следващата година. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Въпреки че отпадането на ограничението на доходите за новите пенсионери е записано в Кодекса за социално осигуряване, според министъра все още не са отстранени несъвършенствата на пенсионната формула. Затова може и догодина пенсиите да имат таван.

За отпадането на максималния праг на всички пенсии настояват пенсионерски организации. Предстои въпросът да бъде обсъден в сряда в социалната комисия в парламента.

“Таванът на пенсиите съществува именно, за да премахне несъвършенствата на пенсионната формула, които разкъсват връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия“, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Важно е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои пенсии, които са ограничени до максимален размер сега, е доста висок. Така министърът отговори на въпроса за отпадането на тавана за всички пенсионери.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *