Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Парламентът гледа промени в Закона за местното самоуправление

Звено в общината да отговаря за изпълнение на актовете на кмета и Общинския съвет по опазване на обществения ред, имуществото и организацията на движението по пътищата, това предвиждат промените в Закона за местното самоуправление, които днес депутатите ще разискват на първо четене.

Промените не задължават, а дават възможност за създаване на подобна структура. Служителите в новото общинско звено ще бъдат на пряко подчинение на кмета, но дейността им ще бъде координирана с МВР. Те ще преминават на обучение по специална програма, изготвена от ГД „Национална полиция“. Ще носят униформа и ще имат право да изискват документ за самоличност. Ако преценят, че лице, което извършва нарушение или с поведението си нарушава обществения ред и може да застраши своя или чужд живот, служителите могат да ограничат правото му на свободно придвижване до пристигането на полицейски орган.

В мотивите към законопроекта е записано, че създаването на новото звено се налага заради високата цена на издръжка на общинската полиция. Вносители са заместник-председателят на НС Емил Христов и заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

Втора точка в дневния ред е обсъждане на второ четене на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

С поправките се създава правна възможност пациенти, които не са включени в клинични изпитания, да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива, а продуктът не е разрешен за употреба в друга държава. Тези лекарства няма да се заплащат с обществени средства. Въвеждат се мерки за наблюдение на медикаменти от Позитивния лекарствен списък и ограничаване на износа им при наличие на липса или недостиг у нас.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *