Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

С близо 56 хил. души е намаляло населението на България за година

С почти 56 хил. души е намаляло през 2017 г. трудоспособното население у нас. За този период страната са напуснали над 31 хиляди българи като всеки втори от тях е бил на възраст между 20 и 39 години.

Това показва докладът за изпълнение на демографската стратегия за миналата година, цитиран от „Дарик“.

Сред изводите в него се вижда ясно намаляване и застаряване на населението, от една страна, но и повишаване на средната продължителност на живота, повече сключени бракове и по-малко разводи.

Към 2017 г. в България е имало близо 4 248 000 души в трудоспособна възраст. За една година обаче техният брой е намалял с почти 56 хиляди. Намалява и общият брой на населението – с близо 52 хиляди души за една година. Основната причина за това е естественият отрицателен прираст.

В доклада като положителни тенденции се посочват намаляващата детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота – около 75 години. Значителна обаче е разликата при различните полове – докато при мъжете средната продължителност на живота е малко над 71 години, при жените тя надвишава с малко 78 години.

Въпреки че раждаемостта продължава да намалява, по-малко са и регистрираните аборти – малко над 24 хиляди, при над 64 хиляди раждания – своеобразен рекорд от 50-те години насам.

Същи така положителна тенденция е и намаляването на разводите у нас – те са със 192 по-малко от 2016 г.

Що се отнася до миграцията, през 2017 г. страната са напуснали малко над 31 хиляди души, а в България са се заселили около 26 хиляди лица, българи и други граждани, най-вече от Турция, Русия и Германия.

Около 18 хиляди души са се преместили да живеят в столицата, а 162 селища са били без нито един жител. Докладът отчита и повишаване на реалните доходи на хората, като нарастването е с 5,5 процента спрямо предишната година.

Най-разпространеният предмет в дома на българите е телевизорът – 99,3% от тях имат поне един телевизор. На второ място е хладилникът, а на трето място пералната машина, като около 2 процента от хората нямат такава, защото смятат, че не им е нужна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *