Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Свят

В Индия изневярата вече не е престъпление

Върховният съд на Индия взе решение, че изневярата и прелюбодейството вече не са престъпление, отменяйки по този начин 158-годишният закон от колониалната епоха, съобщава BBC.

Досега индийските закони предвиждаха наказание за всеки мъж, който е правил секс с омъжена жена без разрешението на нейния съпруг. Няма инфораиця колко мъже са били преследвани от закона за изневяра. Законът не позволяваше на жените да подават жалба срещу изневеряващ съпруг. Човек, обвинен в изневяра, можеше да бъде изпратен до 5 години в затвора, да плати глоба или и двете.

До отмяната се стигна, след като през миналия август Джоузеф Шайн, 41-годишен индийски бизнесмен, живеещ в Италия, подаде молба до Върховния съд за отмяна на закона.

„Омъжените жени не са специален случай за целите на преследването за изневяра. Те не са по никакъв начин поставени различно от мъжете“, се изтъква в молбата на Джоузеф Шайн. По негови думи също така законът „косвено дискриминира жените, поддържайки неправилно презумпцията, че жените са собственост на мъжете“.

Заедно с още активисти за човешките права вносители на петиция оспориха закона. Според тях той е произволен и дискриминационен спрямо мъжете и жените.

Докато четеше решението на съда относно изневярата, съдията Дипак Мисра посочи, че въпреки че тя би могла да бъде основание за граждански дела като развод, „тя не може да бъде престъпление“.

Това е вторият закон от колониалната епоха, който беше отменен от Върховния съд този месец – той също така отмени 157-годишния закон, който ефективно инкриминираше гей секса в Индия.

И тук обаче правителството на Индия се обяви срещу отмяната на закона с мотивите, че това би оказало негативно влияние върху светостта на браковете и ще навреди на брачните връзки.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *