Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Общество

Започва груповият лов на диви свине

Днес се открива груповият лов на дива свиня, но заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете е въведена забрана около река Дунав и село Тутраканци.

Далеч преди изгрев слънце в романското село Караш авджиите си разпределят пусиите. Ловния излет стартира задължително с инструктаж.

„Всеки да внимава по какво стреля, по добре пропуснете животно, ако не сте сигурни, най-важното е човешкият живот и животът на ловните ни другари, на кучетата“, обяснява Милен Аврамов – председател на ловната дружинка.
За Недко Недев и колегите му от дружинката в град Мартен груповият лов на дива свиня с кучета засега остава мираж. Тъй като са в пограничен район, отвъд който са открити десетки огнища на африканска чума.

„За мен това е непонятно да се случи, на десет км да няма лов, на 11 да има, геноцид е силна дума, това е една голяма дискриминация на една от най-старите професии на човечеството – лов“, смята Недко Недев.

Според него министерската заповед, която ограничава над сто ловни дружинки, е недобре обмислена. За вътрешността на страната ограничения няма.

Отстреляните прасета обаче ще трябва задължително да се изследват и за африканска чума по свинете.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *