Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Масово събиране на пластмасови капачки в над 100 пункта в страната

Масово събиране на пластмасови капачки се провежда за трети път в страната. Срещу предадената за рециклиране пластмаса, организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“ получат средства, с които закупуват кувьози за малките общински болници.

Капачки ще се събират днес успоредно в градовете София, Пловдив, Плевен и Велико Търново. Сборният пункт в столицата е пред централния вход на стадион „Васил Левски“, където доброволците ще предават своите капачки между 8:30 и 13:30 ч.

Организаторите на кампанията Мартина Йорданова и Лазар Радков припомнят, че повечето кувьози в общинските болници в страната са амортизирани, понякога дори и повредени, а старата техника уврежда здравето на недоносените бебета.

„Само който не е посещавал малка общинска болница не знае всъщност колко плачевно е състоянието на техниката в много от тях“, заяви Радков.

Йорданова изтъкна, че „всяко трето дете, което е било в кувьоз, поради стара и амортизирана техника получава увреждане на очите“.

Редакцията на радио „София“ предава капачки за трети път. За по-малко от пет месеца, журналистите от БНР са събрали около шестдесет килограма, разказа водещата Петя Заргунлиева:

„Почти всички събират капачки и вкъщи и доста често пристигат на работа с чанти, пълни с капачки. Подавайте ръка на човек, който има нужда. Не ви коства нищо.“

Между 8:30 и 13:30 часа на малкия паркинг пред Централния вход на стадион Васил Левски столичани ще могат да предадат своите капачки. Сборни пунктове се организират и в градовете Пловдив, Плевен и Велико Търново. В страната има повече от 100 пункта, разположени в 53 населени места, където доброволците ще могат да предават своите капачки и през следващата седмица, но след предварителна уговорка, за да бъде осигурен превоз.

Контакти за връзка са достъпни във фейсбук на страницата на кампанията „Капачки за бъдеще“. Тя ще продължи и през следващата година. Не е късно да започнете да събирате пластмасови капачки от днес, които ще може да предадете за рециклиране през пролетта.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *