23.07.2024

Приключи гласуването в Македония, референдумът е пред провал

В 19:00 часа (20:00 часа българско време) избирателните секции в Македония бяха затворени и гласуването на референдума приключи. Гражданите гласуваха „за“ или „против“ приемането на Македония в Европейския съюз и НАТО чрез приемане на Договора с Гърция за името. Ако референдумът е успешен и бъде променена Конституцията, страната ще приеме името Северна Македония.Това обаче най-вероятно няма да се случи, тъй като за да е успешно допитването, трябва да гласуват поне 903 000 (от общо 1,8 млн. имащи прави на глас) гласоподаватели – или 50% плюс 1.

Към 18 ч. местно време – само час преди края на вота, обаче активността на референдума беше едва 34,09% или 519 435 граждани, съобщиха от Държавната избирателна комисия. Единствено в две общини са гласували повече от половината избиратели, едната от тях е населена предимно с албанци, предаде БНТ. Вчера зад граница пък са гласували едва 985 македонски граждани, съобщи bTV.

Тази вечер пред парламента започнаха да се събират привържениците на движението „Бойкотирам“, които се готвят да празнуват, съобщава македонският портал „А1 Он“, цитиран от „Фокус“. На булеварда пред Народното събрание вече е издигната ораторска трибуна, заради което е блокиран транспортът, а може да се забележи и засилено полицейско присъствие.В столицата Скопие днес на много места имаше табели, които призоваваха да не се гласува. Някои излязоха и на протести срещу референдума. За бойкот апелира дори президентът Георги Иванов, който изобщо на гласува. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски също не даде своя глас.

В Струмица пък премиерът Зоран Заев обяви, че 80% от македонците са „за“ НАТО и ЕС, а пътят натам минава именно през споразумения и разбирателство. Той се закани, ако референдумът е неуспешен, да подаде оставка.

„Днес гражданите отиват до урните, за да решат за единството на нашата държава. Днес е финалният резултат от всички наши решителни стъпки и сериозни решения, които отварят пътя към единението на нашата държава и народ. Днес е наистина истински празник“, каза Заев, който се очаква да даде пресконференция тази вечер.

На рождения си ден външният министър Никола Димитров също гласува и, цитирайки едно от най-известните македонски стихотворения, обяви днешния ден за един „силно светнал ден“.

„Днес целият Балкански регион има шанса да покаже на света, че можем да градим и бъдеще, а не само история. Това е голям ден за Македония и за нашето приятелство с България, Гърция и всички наши съседи. Вярвам, че голямо мнозинство от народа ще реши да затвори старите страници и да отворим нови страници – на помирение и обединение“, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *