Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Общество

Глоба за пациенти при отказ от профилактичен преглед?

Обсъждат въвеждане на нова санкция за хората, които не ходят на профилактичен преглед. Идеята е част от предложенията за промени в осигурителния модел.

В момента профилактичните прегледи също са задължителни, но глобен пациент няма. Здравният министър предлага освен тази глоба, хората, които пропускат прегледа, да имат по-висока здравна вноска, както и да плащат повече за някои дейности.

Според пациентите по-висока здравна вноска за хората, които не ходят на профилактичен преглед, е мярка, която няма да проработи.

В момента Касата плаща различни профилактични дейности за деца, пълнолетни, бременни. Средставата, които е изплатила за 2017-та са малко над 56 млн. лв.
„Със санкция нещата не работят. Профилактичните прегледи ще добият интерес към гражданското общество в момента, в който се изпълнят с добро съдържание”, коментира д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар.
„За нас профилактичния преглед е много важен, ние ще разширим неговия обхват, за да даде точен здравен статус на всеки българин. Имайки предвид неговото състояние, да спрем натиска в болничната помощ”, посочи Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

Доплащането за преглед, което и сега хората правят, ще се запази. Под въпрос е дали и как застрахователите ще покриват дейности от извънболничната помощ. Реформата предвижда да се заделят повече пари за дейности, свързани с долекуване и продължително лечение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *