Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини Свят

Тереза Мей: След Брекзит приоритет ще са висококвалифицираните имигранти

След излизането си от ЕС Великобритания ще отдава приоритет на висококвалифицираните имигранти, независимо от коя страна идват, заяви вчера премиерът Тереза Мей.

„Когато ние напуснем /Европейския съюз/, ще въведем система за имиграция, която веднъж завинаги ще сложи край на свободното движение“ на европейските граждани в Обединеното кралство, заяви Мей в комюнике, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

„Това ще бъде система, базирана на квалификациите на работниците, а не на произхода им. Тази система ще бъде обърната към целия свят и ще привлича хора с такива професионални умения, каквито са ни необходими“, добавя британският премиер. По думите й новата система ще позволи да се съкрати броят на нискоквалифицираните имигранти и ще помогне на Великобритания да намали имиграцията до устойчиви равнища.

Тереза Мей ще опише подробно новата система в реч, която ще произнесе утре на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам.

Дебатите във Великобритания по излизането й от Европейския съюз са все още много далече от реалността, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на публичен форум в германския град Фрайбург, предаде Ройтерс.

„Понякога имам впечатлението, че британците мислят, че ние напускаме Великобритания, а всъщност е точно обратното“, каза Юнкер, разсмивайки публиката от няколко хиляди души. А после добави, че британското общество никога не е било правилно информирано за последствията от напускането на ЕС.

„Във Великобритания така и не се състоя реална кампания по референдума в смисъл на информационна кампания, – посочи той, когато бе запитан за възможността на втори референдум на Острова за членството в ЕС. – Британците, включително и някои министри в правителството, едва сега разбират колко много въпроси възникват във връзка с това.“

„Ако преговорите (по въздушния транспорт), например, се провалят, британски самолети няма повече да могат да кацат на континента. Хората не знаеха това, а вероятно трябваше да им се каже“, продължи той.

Юнкер добави, че Брекзит вече е „въпрос на миналото“ и че иска да се занимава с бъдещето на ЕС, състоящ се от 27 страни. „Ние сме в разгара на трудните преговори за Брекзит и аз съм изцяло за намиране на добър начин да сътрудничим с британците като приятели. Трябва да запазим добрия тон“, подчерта той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *