Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Последни новини

Европол: Расте детска порнография в интернет

Разпространяването на материали, свързани със сексуалната експлоатация на деца и между самите подрастващи, е в топ пет на основните киберзаплахи, посочени от Европол.

От отдела за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП са отчели три милиона опита от територията на България да се достигне до подобно съдържание в мрежата. Големият избор от платформи и услуги са използвани, за да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и тъмния интернет, категорични са експертите по киберсигурност.

60% от европейските държави регистрират увеличение на разпространението на детска порнография в интернет. Това се посочва в годишния доклад за киберзаплахите на Европол. В доклада се споменава за успешна акция на българската полиция през юли с арестуването на 8 заподозрени за разпространение на детска порнография. „През миналата година имаме над 60 случая, които сме работили по линия на онлайн сексуална експлоатация на деца – тази година от началото на годината до края на август 54 случая. Имаме задържани“, обяснява пред бТВ Явор Колев от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатацията на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни. Черният списък с детска порнография в интернет съдържа 4300 сайта. ГДБОП получават ежедневно информация от големите интернет платформи за активност на български потребители, свързана с подобно съдържание.

От отдел „Киберпрестъпност“ съветват деца и родителите да подават директно сигнал на сайта им, ако се сблъскат с подобно съдържание или потребител в интернет.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *