Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Последни новини

Нов опит арестите да станат тайни

Управляващите ще направят нов опит за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се допуска задържането на гражданин да остава тайна за цели 48 часа, пише в.”Сега” .Това ще стане през преходните и заключителните разпоредби на правителствен законопроект за промени в друг кодекс – Наказателния.

Прокуратурата ще има право да откаже на арестанта правото на обаждане, а даже родителите на дете цели 24 часа няма да са наясно, че то се е оказало зад решетките. Все пак ще се уведомява Държавната агенция за закрила на детето.

В момента държавното обвинение има право на до 72-часов арест, но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец.

Новото предложение е арестантът да има право свободно да посочи кой да бъде уведомен, но в същото време се въвежда възможност за отказ от това право при „неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано”.

Отказът може да се обжалва пред съда, като арестантът има право да посочи друг, който да бъде уведомен – а прокуратурата има право отново да откаже, пише всекидневникът.

Мотивът за новите текстове е че чрез тях ще се улеснят действията срещу организирани престъпни групи и няма да има риск от укриване на улики. През 2016 г. те бяха оттеглени след сериозни критики на експерти и на обществеността заради възможност за злоупотреби.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *