Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

86 000 инвалиди ще имат право на чужда помощ

86 000 българи с увреждания ще получат личен асистент от 1 септември. Това е записано в план за действие, под който подписите си сложиха министрите на финансите – Владислав Горанов, и на социалнте грижи – Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации.

Асистенти ще има за хората с над 90% увреждания с право на лична помощ, както и за децата с над 50% увреждания с чужда помощ и над 90% без право на чужда помощ. Те ще могат да ползват асистент по 8 часа на ден, като на месец тя стига до 168 часа. Кой ще има право на тази услуга, ще стане ясно през април, когато ще започне кандидатстването.

Законът за хората с увреждания и този за личната помощ да са приети до средата на декември, ангажираха се управляващите. За 2019 г. ще бъдат отпуснати и допълнителни 150 млн. лв.

Те ще са за новата месечна помощ, която ще смени интеграционните добавки. Помощта ще е в 5 групи и ще е обвързана с линията на бедност, която за следващата година ще е 348 лв. Хората с увреждания между 50 и 70,99% ще взимат 24,36 лв. Тези между 71 до 90% – 52,2 лв. Над 90% ще са с 87 лв., а тези, които имат право на чужда помощ и получават инвалидна пенсия, ще получат 104,4 лв.

Най-много пари са предвидени за групата, която има над 90% с чужда помощ и получават социална пенсия за инвалидност. Общо 2,5 млрд. лв. ще отидат през следващата година за хората с увреждания, каза Горанов.

Майките обаче продължават протестите, докато не видят реформата реална.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *