Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Най-малко 12 души загинаха при буря в Югозападна Франция

Най-малко 12 души загинаха в незапомнените от повече от сто години наводнения и бури в няколко населени места в Югозападна Франция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Миналата нощ над района се изляха в продължение на часове дъждове в количество като за няколко месеца. Това повиши опасно нивото на реките, а много хора трябваше да бъда евакуирани с хеликоптери от покривите на сгради.

Първоначално френското вътрешно министерство съобщи за 13 загинали в департамента Од. После бройката бе свалена до 10, и накрая – коригирана до 12. Стихията е отнела живота на най-малко шест души в град Треб в този департамент. Кметството каза тази вечер, че ранените са осмина, а един човек е безследно изчезнал.

Река Од, която протича през Треб и Каркасон, е сред реките, които са повишили най-много нивото след проливните валежи, а в района не е имало такова наводнение от 1891 година, обяви френската агенция, която наблюдава рисковете от наводнения.

Жители на град Вилгелан разказаха, че могъщите вълни вода са разбивали входни врати на сгради и бързо са ги наводнявали. Телевизионни кадри показаха как водата преминава през градове и села, повдига автомобили и ги подхвърля един върху друг като детски играчки. Правителството на Франция изпрати стотици спасители в пострадалия район, над който кръжат хеликоптери.

Президентът Еманюел Макрон е в готовност да пристигне в бедстващите зони, но това ще стане, когато визитата му няма да пречи на спасителните работи, каза източник от правителството. Той добави, че очакваните промени в кабинета няма да бъдат оповестявани, докато правителството се занимава с наводненията, съобщи АП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *