23.07.2024

Грузинците избират президент за последен път чрез пряко гласуване

Гражданите на Грузия ще избират днес президент за последен път чрез пряко гласуване. От 2024 година, съгласно приета през март редакция на конституцията, държавният глава ще определя избирателна колегия от 300 делегати – 150 депутати и също толкова представители на местните органи на властта, предадоха ДПА и ТАСС.
Във водеща позиция според допитванията е независимата кандидатка Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия „Грузинска мечта“. Тя е следвана от Григол Вашадзе от дeсноцентристката коалиция „Единно национално движение“ (привържениците на експрезидента Михаел Саакашвили). Третият сред главните претенденти е Давид Бакрадзе от опозиционната партия „Европейска Грузия“. Регистрираните кандидати са общо 25-има.
Минала година Грузия прие конституционни поправки за преминаване към парламентарна република, при която президентът се избира с парламентарен вот.
Партия „Грузинска мечта“, която се стреми да развива отношенията както с Русия, така и с Европейския съюз, определяше националната политика през последните пет години.
Бившият президент Саакашвили, който достигна предела на мандатите си през 2013 г., беше твърдо против връзките с Русия. През 2008 г. той вкара Тбилиси в петдневна война с Москва, която грузинците изгубиха. В резултат Грузия на практика изгуби контрола си върху два района, граничещи с Русия, припомня ДПА.
Гласуването за днешните избори започна в 8 часа местно време и ще приключи в 20 часа. В откритите 3637 изборни секции в страната са приканени да гласуват към 3,7 милиона избиратели. Грузинските граждани в чужбина ще могат да дадат гласа си в 55 секции в 39 страни.
Президентският мандат в Грузия е шестгодишен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *