Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Солени глоби за нерегламентирано изхвърляне на гуми

В София започна сезонът на мръсния въздух. През седмицата в столицата бяха отчетени първите по-сериозни превишения на фините прахови частици във въздуха, информира БНТ. Очаква се те да се повишат, когато температурите паднат и хората започнат да палят печките си. Една от превантивните мерки е събирането на стари гуми, защото при изгаряне те са сред най-големите замърсители.

Не хвърляте старите си гуми безразборно, предупреждават от Столичната община. Всяка една гума има 7 литра петрол, съдържа химикали и тежки метали като олово, хром и живак. При изгаряне освен въздуха се замърсяват растенията и почвата.

Татяна Асенова, „Контрол на компонентите и факторите на околната среда“, Столичен инспекторат коментира: Могат да ги оставят или до контейнерите за битови отпадъци или на определени 24 стационарни пункта в 13 района.

Един от пунктовете за изхвърляне на стари гуми се намира в „Горубляне“, на ул. „Цветна градина“, останалите адреси можете да намерите на сайта на Столичния инспекторат.

От там са категорични, че контролът този път ще е безкомпромисен. Хвърлянето на посочените места е превенция за по-чист въздух.

Всички сервизи за гуми в София са длъжни да имат специално място, където клиентите да оставят гумите, които не им трябват, след това те се извозват до фирма, която е отговорна за рециклирането им.

Друг отпадък, който при изгаряне замърсява въздуха, са старите дрехи. Затова от началото на годината в София има специални контейнери за текстил. Беше предoставена и услуга за събиране от адреси, като за 25 дни се събраха над 14 т. Кампанията „Време е за детокс на гардероба“ също събра тонове стари дрехи.

Татяна Асенова , „Контрол на компонентите и факторите на околната среда“, Столичен инспекторат: Като от тези отпадъци ще бъдат направени нови модели дрехи, които в последната седмица на ноември, от 19-и до 25-и, която е седмица за намаляване на отпадъците, ще бъдат представени на модно ревю „София Грийн фешън“ новите модели, изработени от нашите стари дрехи.

До края на годината предстои и подписването на договор за изграждане на цялостна система за текстилни отпадъци. Новите контейнери ще са направени така, че от тях да не може да се вадят дрехи и обувки.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *