18.07.2024

9000 деца, отпаднали от системата, са върнати в клас

Девет хиляди ученици, които са отпаднали от системата, са върнати в училище към началото на новата учебна година, отчете просветният министър Красимир Вълчев, съобщава БНТ.

Според него общият брой на върнатите в училище деца в последните две години – от началото на действието на Механизма за обхват на децата в училище, вече е 31-на хиляди. Обмисля се обаче по-строг контрол върху медицинските бележки и по-високи глоби за родителите, които спират децата си от училище. Министърът и учители очертаха и основните проблеми.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Липсата на култура, на уважение към образованието в една част от децата и техните родители.

Анжела Илиева, зам.-директор в ОУ „Н.Вапцаров „, с. Вълчитрън: Бащата в същия момент решава, че ще го запише в друго училище, в което няма да му държат сметка, че няма да ходи на училище, няма да му спрат детските. Децата се малтретират от родителите, вината не е в децата. Когато ходим по домовете, родителите в повечето случаи са в нетрезво състояние, налитат на бой, агресивни са.

Детелин Лунголов, директор ОУ „Н.Вапцаров „, с.Вълчитрън: Родителите трябва да бъдат санкционирани много сериозно и да бъдат убедени, че децата трябва да учат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *