Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Майка и дъщеря научиха от КАТ, че са издирвани от Интерпол

След посещение в КАТ майка и дъщеря от Добрич научиха, че са заплашени от екстрадиция в Кипър. Бившият съпруг на Мария Христова твърди, че детето му е изведено от Кипър без необходимите документи. Така жените случайно разбират, че за тях има издадена Европейска заповед за задържане.

През 2009 г. Мария Христова се омъжва за сърбина Иван Манойлович, ражда се дъщеря им и след време се установяват в Кипър. Бракът им обаче продължава само няколко години.

„Аз и детето ми бяхме подложени на домашно насилие. Тогава си дойдох, заведох дело. От 2016 г. имаме официално развод. Дойдохме си по съвсем законен път в родината си. Дойдох си с всички документи, с пълномощно, подписано от бащата, с което многократно съм пътувала, с развод, с родителски права“, разказа Мария.

Тя и детето живеят от тогава в родния Добрич. Имат постоянен адрес, тя работи, а детето учи в местно училище. Четири месеца, след като се установили в града, бившият ѝ съпруг подава жалба. Мъжът иска дъщеря им да бъде върната обратно в Кипър. След направена проверка от социалните служби жалбата му е отхвърлена. Две години след това обаче Мария и майка ѝ случайно разбират, че ги издирват. На 7 ноември Мария отива в КАТ да регистрира кола.

„Там ми казаха, че съм обявена за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Запитаха ме дали имам представа за какво и аз отговорих, че най-вероятно е свързано с моя бивш съпруг, който има претенции, свързани с общото ни дете. Казаха ми, че процедурата е ясна, че трябва да бъда приведена в първо районно, там да дам показания“, допълва Мария.

Идва патрулка, която я отвежда до районното управление.

„Не ми беше казано за какво, само че съм обявена от Кипър за международно издирване и до там. Нищо конкретно, не видях никакви документи“, каза още жената.

Същото се случва и с майка ѝ Дарена, само че месец по-рано.

От полицията в Добрич обясниха за bTV, че двете жени се издирват от Интерпол, а като причина е посочено родителско отвличане. Спрямо тях е разпоредено да се установи адресът им. Снети са им показания и е уведомена Окръжната прокуратура. Сега те се страхуват, че могат да бъдат екстрадирани в Кипър и там да доказват правотата си.

„Ние имаме документи, имаме решение за развод, пълномощно от него, нотариално заверено, тук в България където той положи подпис. Пътувахме абсолютно законно. Нашето искане е да се разгледа по същество, страната ни да направи собствено разследване относно основателността на това набедяване в отвличане“, подчерта Дарена Миткова.

Прокуратурата в Добрич си е направила отвод, тъй като една от жените е адвокат в града. Сега трябва прокурор от друга прокуратура да внесе искането в съда.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *