20.07.2024

Вместо санкции, стимули за явяване на профилактичен преглед

Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Здравната каса в Русе, цитирана от БНТ, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно. В Русе едва 30 на сто от всички 200 хиляди здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година.

През последните 3 години не повече от 40 на сто от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв. , а при повторно – от 100 до 200лв. Калоян Копчев – директор на Районната здравноосигурителна каса – Русе смята, че това като цяло е неефективно, защото тия санкции трябва да се налагат от служители на РЗИ, които не могат да глобят 5 човека, а всичките, което няма как да стане физически.

Досега санкционирани няма. Затова Калоян Копчев предлага вместо санкции стимули, които да накарат гражданите да ходят на прегледи. Според Копчев така работодателите ще плащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на държавата, защото откритите по-рано заболявания ще се лекуват по-евтино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *