Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Мей за Брекзит: Идните седем дни ще бъдат решаващи

След седмица на политически хаос, заради споразумението за Брекзит, Великобритания се готви за още напрегнати дни. Договореното с Брюксел беше одобрено от правителството, но последваха оставки на министри, а сега предстои гласуване в британския парламент с твърде неясен изход, съобщава БНТ.

Плана, който отстоява премиерът Тереза Мей, все така среща среща съпротива от опозицията и от нейната консервативна партия.

В края на една тежка седмица британският премиер и водещи политици си поделиха телевизионния ефир, за да изложат за позициите си по сделката с Брюксел. Тереза Мей каза пред телевизия „Скай Нюз“, че предстоят още преговори между Лондон и Брюксел по условията за Брекзит и на 25 ноември ще има извънредна среща на върха на Евросъюза.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Идните седем дни ще бъдат решаващи. Става дума за бъдещето на тази страна, за препитанието на хората. За бъдещето на децата и внуците им.

Вариантите за бъдещето на сделката са много – от предоговаряне, до нов референдум за напускане на Евросъюза. Най-трудно изглежда прокарването в парламента. Опозицията потвърди, че няма да подкрепи споразумението с Брюксел.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Не смятаме, че то служи на интересите на страната. Правителството трябва спешно да го предоговори.

Депутатите от Шотландската национална партия също ще гласуват против.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Споразумението за напускане, а аз минах всичките над 500 страници, има недостатъци, но по-важното е, че в него няма яснота за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Мей не успя да преодолее съпротивата и в своята консервативна партия.

Доминик Рааб, бивш министър за Брекзит: Ще подпишем приемането на правила и закони, съставени от други членки на Евросъюза, без да се взема предвид ситуацията във Великобритания. Никоя демократична страна в историята не е подписвала такова нещо.

В тази битка на карта е поставена съдбата на премиерския пост. Депутати консерватори изпратиха писма до председателя на партийна комисия с искане за вот на недоверие на Мей. Нужната бройка от 48 писма засега не е достигната. Но напрежението продължава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *