Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

8 души са ранени при инцидента с влака край Симитли

През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия снощи пътнически влак от Петрич за София в района на Кресненското дефиле. 8 души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите скални отломки, сред тях и машиниста.

Трима от тях продължават да бъдат в болница – началник влака, помощник-машиниста и един пътник. Останалите са освободени.

„Един от пътниците е с контузна рана на главата. Хората са добре, нямат тежки наранявания“, поясни областният управител на Благоевград.

Общо 55 души бяха евакуирани от авариралия влак и бяха превозени с автобуси, предаде БНР.

На сайта си БДЖ съобщи, че заради инцидента движението на влаковете по направлението Петрич-Благоевград е преустановено. Създадена е организация за превоз с автобуси на пътниците за следващите влакове по трасето.

До 2.00 ч. през нощта екипите на НКЖИ са работили по отстраняването на подвижния състав от линията.

„Предстои да направим проверка на целия скален откос, който е над линията и това дали има опасност от още срутвания. След това локомотивът ще бъде вдигнат“, обясни генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски.

Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 18:55 ч. в труднодостъпен район на Кресненското дефиле. Веднага към мястото тръгват ленейки, пожарни екипи и полиция. Областният управител Бисер Михайлов активира кризисния щаб при бедствие.

От БДЖ съобщиха, че локомотивът е около 45 градуса наклонен, в доста лошо състояние, както и единият вагон. Ударът е бил доста сериозен, за да го извади в това положение.

„Откъсал се е един доста голям скален къс, около 40 кубика, един още по-малък около 10 кубика и около 100 кубика скална и земна маса. За съжаления това просто не можем до го предвидим“, съобщи главният ревизор по безопасността на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Бисер Минчев.

На въпрос, дали се прави регулярен оглед на жп трасето, той посочи, че всеки ден служители на БДЖ преминават по всички трасета по железопътната мрежа, оглеждайки железния път и състоянието на скали, откоси земни.

Няма големи щети по жп линията. Трасето обаче няма да бъде пуснато за движение днес. Това ще се случи, след като локомотивът бъде вдигнат и бъде проверено състоянието на скалния откос. Очаква се движението да бъде възстановено в рамките на 48 часа.

Пострадалите пътници ще получат компенсации в зависимост от нараняванията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *