Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Италианската полиция конфискува мафиотски вили при акция в Рим

Кметицата Вирджиния Раджи, която наблюдаваше операцията срещу фамилията Казамоника, заяви, че до края на годината имотите ще бъдат разрушени.

„Днес е исторически ден за град Рим и за римляните. Слагаме край на години на беззаконие и изпращаме категорично послание на клана Казамоника“, каза Раджи.

Представителката на „Движението 5 звезди“ бе критикувана, че не прави нищо, за да разчисти столицата, припомня агенцията.

След като години наред действаше в сянка, през 2015 г. фамилията Казамоника влезе във фокуса на общественото внимание с пищната погребална церемония за един от кръстниците си. Хеликоптер изсипа листенца от рози над опечалените, а по парапетите на една от градските базилики бяха закачени плакати с текст: „Завладяхте Рим, сега завладейте Рая!“.

Фамилията е свързвана с престъпна дейност в югоизточните квартали на Рим от няколко десетилетия, но именно погребалната церемония предизвика бурни реакции сред политиците, които поискаха да бъдат предприети широкообхватни законови действия срещу клана, отбелязва Ройтерс.

През юли 33 негови представители бяха арестувани при акции в луксозни имоти с изобилие от позлатени огледала, мраморни скулптури на животни и екстравагантни луксозни мебели.

Вирджиния Раджи заяви, че някои от конфискуваните днес вили са построени в райони, които представляват интерес от археологическа гледна точка. По думите й някои от къщите дори включвали цели елементи от историческия акведукт „Феличе“ – градски водопровод от 16 век.

Вицепремиерът Матео Салвини обеща да се включи в събитията, когато булдозерите започнат да разрушават вилите. „Купонът свърши!“, каза той вчера, когато посети командната зала на операциите на полицията.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *