Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени

Сгради в цял свят светват в оранжево срещу насилието над жени

Тази вечер емблематични сгради в цял свят ще бъдат осветени в оранжево в подкрепа на международната кампания на ООН срещу насилието над жени.

В София, Националният дворец на културата ще свети в оранжев цвят, а по улиците на града през деня ще се движи оранжев ретро трамвай.
Кампанията срещу насилието продължава до 10 декември, когато е Международният ден за правата на човека.

На тази дата всяка година светът се изправя и казва: „Не на насилието, основано на пола!”
Много жени по света са жертви на домашен тормоз (всяка 4-та жена в България) и смятат, че не могат да променят своето положение, защото децата им ще се превърнат в деца на разведени родители, но истината е, че насилието, на което те стават свидетели травмира детското съзнание в пъти повече. Има начин да върнеш своята свобода!

Международният ден срещу насилие над жени – 25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. Целта е повишаване на информираността и фокусиране на вниманието на обществото към проблема.

Насилието над жени е едно от най-често срещаните нарушения на човешките права, което за съжаление в много от случаите остава скрито или неразпознато. Жените и момичетата, жертви на тормоз в различни форми (физически, сексуален и др.) не рядко избират мълчанието и прикриването на проблема.
Причините за този избор са много и за всяка една от тях различни. В голяма част от случаите водещата причина е страхът, страх от нова физическа травма или дори смърт, страх за някой близък, който обича, страх от самота. Не са малко жените жертви на насилие, които избират мълчанието заради срама и вината, която изпитват, разочарованието и безпомощността и надеждата, надежда, че това няма да се случи пак, че бъдещето ще е по-добро.
Какво се разбира под домашен тормоз?

Законът за защита от домашното насилие гласи: „Домашно насилие е всяка форма на физическо, психическо, икономическо и сексуално насилие, извършвано от настоящ или бивш съпруг или партньор, което поставя под заплаха сигурността и благополучието на останалите членове от семейството.”

Неотдавна американски учени установиха, че жените, които са изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор, по-често страдат от здравословни проблеми. Резултатите от изследването на специалистите от щатския университет в Охайо са публикувани в научното издание Archives of Internal Medicine. До сега, голяма част от здравословните проблеми, регистрирани при жените- жертва на насилие не са се асоциирали пряко с насилието. Такива са болките в гръдния кош, в областта на корема, главоболие, гастроезафагиален рефлукс, инфекции на пикочните пътища и менструални нарушения. Резултатите са базирани на проучване, проведено сред 3568 жени. Доброволките били подложени на медицински преглед и отговаряли на въпроси, свързани с нанесеното им физическо и психическо насилие. Експертите установили, че домашното насилие нанася трайни вреди върху здравословното, психическото и емоционалното състояние на жените. Според авторите на изследването, голяма част от емоционално лабилните жени и тези в депресия са жертви на тормоз от страна на партньора си.

Освен върху жените, домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, изблиците на агресия и насилие рефлектират върху емоционалното и психическото развитие на децата, оставяйки трайни негативни отпечатъци. Учените са установили, че голям процент от децата, станали жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т.нар. „ разстройство с прояви на агресивно поведение “ в зряла възраст. Те несъзнателно копират модела на поведение на своите родители и на свой ред стават агресори. Разстройство с прояви на агресивно поведение се характеризира със загуба на самоконтрол и склонност да проявяват ненужно насилие към хората около тях, нанасяйки не само материални но и тежки телесни и психически щети. Често, след изблик на агресия, страдащите от това разстройство изпитват силно чувство на вина, съжаление и неудобство за постъпката си. Специалистите определят изблиците на агресия като импулсивни, неоснователни и обикновено са с продължителност между 10 и 20 минути. В тези периоди агресорите са неконтролируеми, често не осъзнават реално постъпките си и могат да причинят тежки физически наранявания и дори смърт на околните. Изблиците на агресия са епизодични и се появяват през седмици или дори месеци, но могат да се повтарят и ежеднeвно.

Oглеждайте се за бялата панделка, която е символ на каузата.
Мъжете, склонни към насилие, не се разпознават от пръв поглед и това е причината толкова жени да се оказват въвлечени във връзки, където се превръщат в жертви. Проблемът има две измерения: първо, насилникът проявява истинската си същност в един късен етап от отношенията; второ, когато това стане, жената не го напуска, защото вярва на изявленията му за вечна и неповторима любов и се самозалъгва, че това никога няма да се повтори и е просто еднократна проява на слабост.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *