Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

С голямо парти ще запалат Коледната елха в Пловдив, във Варна светва на Никулден

Светлините на фолийната елха пред община Пловдив ще бъдат запалени довечера от 17.30 часа. Дръвчето е високо 13 метра. То има над 4 хил. зелени клончета. Изработено е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в Раковски. Пловдивската елха тежи около 1 тон, а заедно с украсата – 1.5 тона.
Доставена е от Раковски до Пловдив в 40 кашона. Всяко едно от 4-те хиляди клончета първо много внимателно се изважда от кашона, игличките се разперват, разклоненията се „бухват“. После клончетата се подават по „жива верига“ до върха. Елхата се издига на пръстени, като всеки пръстен е висок над 70 см.
Успоредно с монтажа върви и украсяването. Декорацията е от хармонично разположени малки, средни и големи звезди, съчетани с червени и сребърни топки. Около елхата ще има жилков гирлянд, който вечер и през нощта ще свети в студена светлина. Студена светлина ще има и в долната част на елхата, на около метър от основата й. Останалата част от елхата ще свети вечер и през нощта в топъл нюанс. За върха се предвижда мигаща блиц светлина.
11 души от фабриката в Раковски бяха ангажирани с издигането и украсяването на елхата. Монтажът започна във вторник и вече приключи.
Светлините на Коледното дърво ще бъдат запалени от кмета Иван Тотев, който ще отправи и поздрав към пловдивчани и гостите на града. На сцената ще се изявят Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова, гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козарев и Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Рени Вълчева и хореограф Нели Карабахчиева.
Запалването на светлините на коледната елха във Варна ще бъде по традиция навръх Никулден – 6 декември, от 18 ч., на площад „Независимост“.
Празничната програма ще бъде под надслов „И грейна нашата елха“, а сред участниците ще бъдат балетно студио „Звездна дъга“, ансамбълът за съвременни танци и детският танцов състав при СУХНИ „К. Преславски“, вокална формация „Бънджи сингърс“, хип хоп танцова формация „Rio Crew“, балет „Мелади“, вокално студио „Ейнджъл Войсес“, Даниела Иванова и Донко Марков.
Коледни концерти на площад „Независимост“ ще има и в дните от 7-ми до 9-ти декември, с начален час 17,30. Програмата предвижда: На 7-ми декември обща концертна програма на академичния танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“ и представителния фолклорен ансамбъл при СУХНИ „Константин Преславски“. На 8-ми декември – ансамбъл за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна; вокално студио по поп и джаз пеене „Мелисима“ при НЧ „Елин Пелин – 1977“. На 9-ти декември – дамски камерен хор „Свети Йоан Златоуст“ при старинен храм „Св. Успение Богородично“; женски народен хор „Цветница“ при НЧ „Асен Златаров – 1946“; вокална формация „Хорал“ при Катедралния храм „Успение Богородично“ – Варна; хор на учителите „Арс музика“, смесен хор „Морски звуци“ при хорова школа „проф. Марин Чонев“ – Община Варна, Варненска детско-юношеска опера при Общинския детски комплекс.
Светлините на Коледната елха на Добрич ще бъдат запалени от кмета на Добрич Йордан Йорданов на 7 декември от 17.00 часа на площад „Свобода“.
Вече трета година символът на Коледа е живо дръвче, което е високо 12 метра и ще блесне с над 4000 хиляди разноцветни лампички, украшения и сребърни гирлянди, съобщиха от общината.
И тази година малчуганите ще се радват и ще могат да запазят красиви спомени до светещи триизмерни шейна и елен. Дядо Коледа ще пристигне на площада и ще е гост на детското тържество, за да отвори сърцата на всички за предстоящите светли празници.
За да провокира въображението на децата, община Добрич организира и тази година конкурс за коледна картичка. Най – оригиналните картички ще бъдат изпратени като коледно пожелание до партньори на общината и дипломатически мисии. Целият месец декември е изпълнен с много коледни концерти, изложби и събития, които не само ще допринесат за празничната атмосфера, но и ще разкрият магнетичния дух на Рождество Христово.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *