Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Томислав Дончев предлага промяна в Конституцията: Образованието да е задължение

Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна на чл. 53 от Конституцията, в който да се запише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително. Той обяви това в интервю за предаването „Тази събота“ на bTV.

В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, но не и задължение.

„Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото“, уточни Дончев.

Относно новината за преминаването на „Турски поток“ през България, вицепремиерът се ограничи до коментара, че има всички анонси това да се случи. На въпроса дали имаме „да“ от Европейската комисия той каза, че от много месеци за хъб „Балкан“ се водят разговори с ЕК.

„Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета“, подчерта Дончев.

За думите на председателя на БСК Радосвет Радев, че у нас бедни са не само работниците, но и капиталистите Дончев каза: „България все още има скромен опит с членството в ЕС. На българския предприемач все още мащабите му са дребни. Усещането за бедност идва от това, че ако до вчера сме се сравнявали със себе си, днес се сравняваме с другите – с шведи, австрийци, германци“.

След скандала около апартамента на финансовия министър Владислав Горанов той е посъветвал Горанов да даде максимално много информация на медиите. Проверката по случая е доказателство, че върху никого няма чадър, изтъкна вицепремиерът.

„Ние имаме интерес Черно море да бъде демилитаризирана зона. Не е в наш интерес да има напрежение по нашите граници“. Така Дончев коментира конфликта между Русия и Украйна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *