24.07.2024

Турската лира отново тръгна надолу към спад

Macro image.

Турските активи бележат слабо представяне. Лирата е поевтиняла с 2.5% спрямо долара тази седмица – отбелязвайки най-голямата си седмична загуба от август, когато видяхме рекордни нива.

Индексът Борса Истанбул се понижава с 2% тази седмица, в условия на общото световно понижение при акциите. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул.

„Доходността на 10-годишните държавни облигации на Турция леко се покачва, увеличавайки седмичния си ръст до 60 базисни пункта. В понеделник ще получим данни за БВП за третото тримесечие – според проучване на Bloomberg средната оценка на икономистите предвижда растеж от около 2% на годишна база – при 5% преди година.Спад от 0,7% се очаква от предходното тримесечие“, каза още Демокан..

Някои анализатори смятат, че в края на тази година се наблюдава свиване на растежа. Компаниите, по думите на анализатора, трябва да се справят с лошата комбинация от висок дълг и високи лихвени проценти.

„Валутната криза достигна до някои компании, намалявайки търсенето на нови кредити и инвестиции. Също предстои заседание на централната банка – последното за годината, но не се очаква промяна в процента“, съобщи Демокан.

Днес бяха публикувани и данни за фалитите на фирми в турция. За 11 месеца от началото на годината закрилите дейността си фирми са с 9% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Като брой, фалиралите турски фирми са над 95 000. Причините са в рецесията, с която се бори турската икономика и поевтиняването на турската лира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *